Erectieproblemen zijn een veel voorkomend probleem dat talloze mannen over de hele wereld treft. Erectieproblemen zijn het onvermogen om een erectie te krijgen of te behouden voor seksuele activiteit. Het komt vaak voor bij mannen ouder dan 40 jaar, maar het kan op elke leeftijd voorkomen bij mannen als gevolg van fysieke of psychologische factoren.

Erectieproblemen kunnen een grote invloed hebben op de kwaliteit van leven van een man, wat leidt tot een verminderd gevoel van eigenwaarde en zelfvertrouwen. Hoewel erectieproblemen vaak voorkomen, zoeken veel mannen geen behandeling vanwege stigma of schaamte.

Wat zijn erectieproblemen?

Erectieproblemen treden meestal op wanneer er een verminderde bloedtoevoer naar de penis is voor een erectie. Het kan optreden als gevolg van fysieke en psychologische factoren, waaronder hormonale onevenwichtigheden, vasculaire onregelmatigheden en farmacogenetische factoren. Erectieproblemen kunnen chronisch of tijdelijk zijn, wat kan leiden tot een verminderde kwaliteit van leven in termen van fysieke gezondheid en interpersoonlijke relaties.

Het cyclische guanosine monofosfaat (cGMP) proces is een belangrijk fysiologisch proces dat betrokken is bij de regulatie van de bloedstroom voor een erectie. Tijdens seksuele opwinding stimuleert de afgifte van stikstofmonoxide in de penis de productie van cGMP. Als gevolg hiervan ontspannen de gladde spieren in de bloedvaten van de penis, waardoor de bloedstroom toeneemt.

Hoe vaak komen erectieproblemen voor?

Erectieproblemen zijn een veelvoorkomend seksueel gezondheidsprobleem dat mannen van alle leeftijden treft. Naar schatting heeft meer dan 50% van de mannen tussen de 40 en 70 jaar last van erectieproblemen. Het kan echter op elke leeftijd voorkomen en maakt niet noodzakelijkerwijs deel uit van veroudering.

De prevalentie van erectieproblemen kan worden beïnvloed door verschillende factoren, waaronder levensstijl, de aanwezigheid van medische aandoeningen en algehele gezondheid. Vanwege het stigma rond de diagnose en behandeling van erectieproblemen, kan de prevalentie hoger zijn dan geschat .

Cijfers over erectieproblemen

De prevalentie van erectieproblemen kan per regio verschillen. Verschillende onderzoeken hebben de prevalentie van erectieproblemen over de hele wereld geëvalueerd, met een grote verscheidenheid aan gegevensschattingen over verschillende leeftijdsgroepen. Het kan moeilijk zijn om de prevalentie en de last van erectieproblemen te lokaliseren vanwege het aantal mannen dat niet gediagnosticeerd of onbehandeld is.

Een onderzoek ter evaluatie van de prevalentie van zelf gerapporteerde erectieproblemen in de Britse volwassen bevolking wees erop dat de prevalentie ervan hoog is. Meer dan twee op de vijf mannen van 18 jaar of ouder ervaren erectieproblemen. Onderzoekers vonden ook 1,6 keer hogere prevalentie van erectieproblemen bij mannen van of boven de 40 dan bij mannen jonger dan 40.

Een teken van onderliggende medische aandoeningen

Erectieproblemen kunnen vaak een teken of symptoom zijn van onderliggende aandoeningen. Patiënten met erectieproblemen worden geadviseerd om altijd het advies van een arts in te winnen om te controleren op onderliggende aandoeningen.

In het bijzonder kunnen erectieproblemen een vroeg teken zijn van:

  • Hypertensie
  • Hyperlipidemie
  • Diabetes*
  • Hart- en bloedvatziekte
  • Leverziekte of alcoholisme
  • Nierziekte
  • Multiple sclerose

Het is opvallend dat mannen met diabetes twee tot drie keer meer kans hebben op erectieproblemen.

Bovendien kunnen psychologische aandoeningen, zoals depressie en angst, ook een rol spelen bij mannen die erectieproblemen ontwikkelen.

Er zijn er verschillende factoren waarmee rekening moet worden gehouden bij het ontwikkelen van een persoonlijk behandelplan. Gelukkig zijn er verschillende behandelingsopties beschikbaar om erectieproblemen te behandelen.

REFERENTIES

Feldman HA, Goldstein I, Hatzichristou DG, Krane RJ, McKinlay JB. Impotence and its medical and psychosocial correlates: results of the Massachusetts Male Aging Study. J Urol. 1994;151(1):54–61.

Nguyen Seks Med Rev. 2017 Oct, vol 5, 508-520; McKinlay JB. Int J Impot Res. 2000; 12 (suppl 4): S6-S11

Jim Z, Terence A, Kelly H, Lauren J, Shaantanu D, David G. Prevalence, Comorbidities, and Risk Factors of Erectile Dysfunction: Results from a Prospective Real-World Study in the United Kingdom. Int J Clin Pract. 2022. doi: 10.1155/2022/5229702.PMID: 35693549; PMCID: PMC9159135.