Bovendien zijn erectiestoornissen slechts één van de verschillende soorten seksuele problemen die een man op elk moment kunnen treffen. Volgens een onderzoek van het tijdschrift Sexual Medicine varieert de prevalentie van mannen met een seksueel probleem dat wordt beïnvloed door een ander seksueel probleem, ongeveer van 20% tot 40%.

Frequentie van erectiestoornissen

De frequentie van erectiestoornissen kan variëren afhankelijk van het individu. Het kan zich in de loop van de tijd ontwikkelen en vaak voorkomen, of kan sporadisch en voor een korte tijd optreden. Erectiestoornissen kunnen op de volgende manieren worden ervaren:

Problemen met het krijgen van een erectie

Mannen met erectiestoornissen kunnen moeite hebben om een erectie te krijgen. Ze kunnen moeite hebben om een erectie te krijgen die stevig genoeg is voor penetratie en seksuele activiteit.

Moeite met het behouden van een erectie

Mannen met erectiestoornissen kunnen een onvermogen ervaren om een erectie te behouden. Ze kunnen in staat zijn om een erectie te krijgen, maar deze zal niet lang genoeg duren voor seksuele activiteit.

Aanverwante aandoeningen

Erectiestoornissen worden geassocieerd met andere seksuele problemen. Er zijn verschillende soorten ejaculatiestoornissen die gepaard kunnen gaan met een onvermogen om een erectie te krijgen of te behouden.

Soorten ejaculatiestoornissen omvatten:

Voortijdige ejaculatie

Voortijdige ejaculatie is een veel voorkomende seksuele disfunctie waarbij een man te snel ejaculeert tijdens seksuele activiteit, vaak voordat hij of zijn partner dat wil.

Vertraagde ejaculatie

Vertraagde ejaculatie is een vorm van sexuele disfunctie, waarbij een man een langere tijd nodig heeft om een orgasme te bereiken of misschien helemaal niet in staat is om een orgasme te bereiken tijdens seksuele activiteit.

Retrograde ejaculatie

Retrograde ejaculatie is een aandoening waarbij sperma tijdens de ejaculatie naar achteren in de blaas stroomt in plaats van naar voren uit de penis.

Anejaculatie

Anejaculatie is een aandoening waarbij een man niet in staat is om sperma te ejaculeren tijdens seksuele activiteit.

Complicaties

Erectiestoornissen kunnen verstrekkende gevolgen hebben voor het persoonlijke en seksuele leven van een man, waardoor emotionele nood, relatieproblemen en verminderde seksuele bevrediging worden veroorzaakt.

Onvervuld seksleven

Een onvervuld seksleven kan een bron van frustratie en teleurstelling zijn voor individuen en hun partners. Een gebrek aan seksuele bevrediging kan leiden tot verminderde intimiteit, verminderd zelfvertrouwen en negatieve effecten op relaties. Er kunnen veel redenen zijn voor een onvervuld seksleven, waaronder fysieke aandoeningen zoals erectiestoornissen, andere seksuele problemen zoals verminderd libido of psychologische aandoeningen zoals stress en angst.

Verlies van intimiteit met uw partner

Het verlies van intimiteit met een partner kan een uitdagende en emotionele ervaring zijn voor individuen en hun relaties. Intimiteit is een cruciaal onderdeel van een gezonde en bevredigende relatie en het verlies ervan kan leiden tot gevoelens van eenzaamheid, frustratie en verdriet.

Communicatie en het zoeken naar professionele hulp kan de sleutel zijn bij het aanpakken van de onderliggende oorzaken van verlies van intimiteit en het herstellen van een meer intieme en bevredigende verbinding met de partner. Het herstellen van intimiteit vereist inspanning van beide partners, maar de resultaten kunnen leiden tot een betere relatietevredenheid en een sterkere emotionele band.

Een gespannen relatie met een partner

Een gespannen relatie met een partner kan een moeilijke en uitdagende ervaring zijn die individuen emotioneel en fysiek beïnvloedt. Wanneer relaties gespannen zijn, kan dit leiden tot gevoelens van frustratie, verdriet en zelfs woede.

De effecten van een gespannen relatie kunnen een negatieve invloed hebben op het seksuele leven van een persoon. Om een gespannen relatie te overwinnen, is het belangrijk dat beide partners open en eerlijke communicatie aangaan, indien nodig hulp van buitenaf zoeken en bereid zijn samen te werken om een oplossing te vinden.

Depressie, angst, laag zelfbeeld

Depressie, angst en een laag zelfbeeld kunnen vaak worden geassocieerd met erectiestoornissen. Deze psychische problemen kunnen ook bijdragen aan de ontwikkeling of verergering van erectiestoornissen. Ze kunnen stress en angst veroorzaken, wat kan leiden tot/resulteren in symptomen van depressie en een laag zelfbeeld. Op zijn beurt kunnen depressie en een laag zelfbeeld leiden tot een verminderd libido en seksueel functioneren.

Naast deze psychologische effecten kunnen erectiestoornissen ook een symptoom zijn van een onderliggende gezondheidstoestand, zoals hart- en vaatziekten, en kunnen ze leiden tot ernstigere complicaties als ze niet worden behandeld. De schaamte in verband met erectiestoornissen kan ertoe leiden dat sommige mannen geen medische hulp zoeken, maar snelle behandeling kan verdere complicaties helpen voorkomen en de algehele seksuele gezondheid verbeteren.

REFERENTIES

Rowland DL, Oosterhouse LB, Kneusel JA, Hevesi K. Comorbidities Among Sexual Problems in Men: Results From an Internet Convenience Sample. Sex Med. 2021 Oct;9(5):100416. doi: 10.1016/j.esxm.2021.100416. Epub 2021 Aug 1. PMID: 34348218; PMCID: PMC8498964.

Otani T. Clinical review of ejaculatory dysfunction. Reprod Med Biol. 2019 Jul 24;18(4):331-343. doi: 10.1002/rmb2.12289. PMID: 31607793; PMCID: PMC6780042.

Brotto L, Atallah S, Johnson-Agbakwu C, Rosenbaum T, Abdo C, Byers ES, Graham C, Nobre P, Wylie K. Psychological and Interpersonal Dimensions of Sexual Function and Dysfunction. J Sex Med. 2016 Apr;13(4):538-71. doi: 10.1016/j.jsxm.2016.01.019. Epub 2016 Mar 25. PMID: 27045257