Erectieproblemen zijn een veel voorkomende aandoening die een verregaande invloed kan hebben op de levenskwaliteit van een man. Erectieproblemen kunnen verschillende aspecten van het leven van een man beïnvloeden, waaronder relaties en emotioneel welzijn. Ze kunnen ook leiden tot verminderd zelfvertrouwen, stress en relatieproblemen, evenals een afname van de algehele kwaliteit van leven.

Wat betekent het hebben van erectieproblemen?

Een man met een erectieprobleem heeft meestal moeite met het krijgen of behouden van een erectie die stevig genoeg is voor seksuele activiteit. Erectieproblemen kunnen ook bestaan uit het verliezen van een erectie tijdens seksuele activiteit.

Erectieproblemen kunnen worden veroorzaakt door een verscheidenheid aan fysieke, psychologische en levensstijlfactoren en kunnen een aanzienlijke impact hebben op de levenskwaliteit van een man.

Langdurige of regelmatige erectieproblemen

Sommige mannen kunnen langdurige of regelmatige erectieproblemen ervaren die niet lijken weg te gaan. Deze problemen kunnen te wijten zijn aan de aanwezigheid van een ernstigere onderliggende gezondheidstoestand. Een arts of zorgverlener kan helpen bij het identificeren van eventuele onderliggende fysieke of psychologische factoren die kunnen bijdragen aan de erectieproblemen en bij het opstellen van een effectief behandelplan.

Regelmatig ervaren van erectieproblemen kan een negatieve invloed hebben op de levenskwaliteit van een man, wat leidt tot verminderd zelfvertrouwen, stress en relatieproblemen.

Onregelmatige of incidentele erectieproblemen

Voor veel mannen zijn erectieproblemen tijdelijk en van korte duur . De oorzaken van onregelmatige of incidentele erectieproblemen kunnen variëren en kunnen stress, faalangst, alcoholgebruik of bijwerkingen van medicatie omvatten.

In sommige gevallen kunnen eenvoudige veranderingen in levensstijl, zoals het verminderen van stress, het beperken van alcoholgebruik of het wisselen van medicatie, helpen om de erectiele functie te verbeteren. In andere gevallen kan een combinatie van veranderingen in levensstijl en medische behandeling het probleem oplossen.

Wie wordt getroffen door erectieproblemen

Erectieproblemen kunnen mannen van alle leeftijden treffen, hoewel ze voornamelijk mannen ouder dan 40 jaar treffen. Vanwege het stigma rond een diagnose van erectieproblemen, kan de prevalentie echter worden onderschat.

Erectieproblemen zijn vaak gekoppeld aan andere medische aandoeningen, zoals hart- en vaatziekten en diabetes. Als gevolg hiervan kunnen oudere mannen die meer kans hebben op andere gezondheidsproblemen, meer vatbaar zijn voor erectieproblemen.

Erectieproblemen zijn ook gekoppeld aan psychologische aandoeningen, zoals stress, angst en depressie, die kunnen bijdragen aan erectieproblemen bij mannen van alle leeftijden. Zenuwbeschadiging en conflicten in relaties kunnen ook bijdragen aan erectieproblemen bij mannen. Leefstijlfactoren, zoals roken en ongezond eten, kunnen van invloed zijn op het zenuwstelsel en het vasculaire systeem dat betrokken is bij het bereiken of behouden van een erectie.

Erectieproblemen treffen mannen van alle leeftijden

Volgens onderzoek in de Massachusetts Male Aging Study (MMAS) heeft 40% van de mannen in de 40 een soort van erectieproblemen. Er is aangetoond dat dit percentage stijgt met 10% voor elk decennium na 40. Ongeveer 50% van de mannen in de 50 ervaren erectieproblemen, 60% van de mannen in de 60 ervaren het, en zo verder.

Erectieproblemen worden vaak geassocieerd met andere gezondheidsproblemen, zoals diabetes, obesitas en zenuwproblemen. Dat zou kunnen verklaren waarom oudere mannen meer vatbaar zijn voor erectieproblemen, omdat ze meer kans hebben op een chronische aandoening. Bijna 95% van de oudere volwassenen heeft ten minste één chronische aandoening en ongeveer 80% heeft twee of meer chronische aandoeningen.

Kunnen jonge mannen erectieproblemen krijgen?

Veroudering is een normaal proces dat kan leiden tot een verminderde hoeveelheid gladde spieren in het lichaam van de penis. Nadat ongeveer 15% van de lichamelijke spier is afgebroken, kunnen symptomatische erectieproblemen ontstaan.

Hoewel erectieproblemen vaker voorkomen op oudere leeftijd, kunnen jongere mannen om verschillende redenen erectieproblemen ervaren. Jongere mannen kunnen het ervaren als gevolg van psychische aandoeningen, zoals depressie of angst, of lichamelijke gezondheidsproblemen, zoals diabetes. Ongeveer 30% tot 90% van de mannen met diabetes kan erectieproblemen als een symptoom ervaren.

Bij jongere mannen kunnen mentale problemen, zoals depressie, faalangst of stress van relaties, een rol spelen bij erectieproblemen. Drugs en alcoholgebruik kunnen ook de integriteit van de bloedvaten en de bloedstroom beïnvloeden, wat leidt tot een verhoogd risico op erectieproblemen.

Eén onderzoek wees uit dat cardiovasculaire risico's kunnen bijdragen aan erectieproblemen bij jongere mannen en moeten worden geëvalueerd voor een goede klinische behandeling. Erectieproblemen kunnen een vroege indicator of teken zijn van hart- en vaatziekten. https://cks.nice.org.uk/topics/erectile-dysfunction/background-information/causes/

Hoe erectieproblemen een relatie kunnen beïnvloeden

Erectieproblemen kunnen een grote impact hebben op een relatie. Het kan leiden tot gevoelens van frustratie, angst en verminderd gevoel van eigenwaarde bij de persoon die erectieproblemen ervaart. Hun partner kan zich ook gefrustreerd, afgewezen of bezorgd voelen over de staat van de relatie.

Erectieproblemen kunnen ook emotionele afstand tussen partners veroorzaken en kunnen leiden tot een verlies van intimiteit en seksuele bevrediging in de relatie.

Inzicht in de impact van erectieproblemen bij mannen kan clinici helpen bij het maken van gepersonaliseerde behandelplannen die zijn afgestemd op de doelen van hun patiënt. Met de juiste behandelingsstrategie kunnen mannen erectieproblemen overwinnen en een gezond, bevredigend seksleven leiden.

REFERENTIES
  • Velurajah R, Brunckhorst O, Waqar M, McMullen I, Ahmed K. Erectile dysfunction in patients with anxiety disorders: a systematic review. Int J Impot Res. 2022 Mar;34(2):177-186. doi: 10.1038/s41443-020-00405-4. Epub 2021 Feb 18. PMID: 33603242; PMCID: PMC8964411.
  • Isidori AM, Giammusso B, Corona G, Verze P. Diagnostic and Therapeutic Workup of Erectile Dysfunction: Results From a Delphi Consensus of Andrology Experts. Sex Med. 2019 Sep;7(3):292-302. doi: 10.1016/j.esxm.2019.04.001. Epub 2019 Jun 10. PMID: 31196744; PMCID: PMC6728771.
  • Çayan S, Kendirci M, Yaman Ö, Aşçı R, Orhan İ, Usta MF, Ekmekçioğlu O, Kadıoğlu A. Prevalence of erectile dysfunction in men over 40 years of age in Turkey: Results from the Turkish Society of Andrology Male Sexual Health Study Group. Turk J Urol. 2017 Jun;43(2):122-129. doi: 10.5152/tud.2017.24886. Epub 2017 Jun 1. PMID: 28717533; PMCID: PMC5503428.